Keuzestress … ?

Onze fanfare wordt gevormd door instrumenten met elk een eigen klankkleur die samen een harmonieus geheel vormen.
Om keuzestress te vermijden, of om die op zijn minst te verminderen, geven we graag wat meer info over de mogelijkheden bij ‘de Wampegalm’.

De eerste bedenking die je als toekomstige muzikant dient te maken is ‘wil ik blazen of wil ik slaan’ en dan weet je meteen of je de blazers of de slagwerkers kan vervoegen.

Blazen is helemaal je ding? Top. Dan komen de verschillende blaasinstrumenten in beeld die in een fanfare het ‘mooie muzikale weer maken’.

De koperblazers zijn duidelijk in de meerderheid. De basis wordt zonder twijfel gevormd door de zachte klank van de vele bugels, ook wel de ‘violen van de fanfare’ genoemd.

Van vorm een beetje gelijkend op een bugel maar scherper van klank en vooral veel bekender, is de trompet. Door haar heldere klank is ze soms heel erg aanwezig.

Of misschien gaat je voorkeur wel uit naar de (F-)hoorn, een instrument met ‘opgerolde buizen’ en een naar achter gerichte klankbeker. Een beetje vreemd maar dat betekent zeker niet dat de klank verloren gaat. Hoornisten laten echt wel van zich horen!

Als je het iets groter ziet dan is de bariton of euphonium (ook wel tenor tuba genoemd) misschien wel voor jou weggelegd.  Twee instrumenten die mooi vol klinken waardoor het plezier om er op te spelen alleen maar positief beïnvloed wordt.

Qua grootte nog steeds niet gevonden wat je zoekt? Dan wordt de majestueuze bastuba ongetwijfeld je nieuwe muzikale vriend. Een uitdaging om er de diepe, lage klanken uit te halen om zo de basis te vormen waardoor de muziek van een stevige fundering wordt voorzien.

Al deze instrumenten hebben gemeen dat ze bespeeld worden door in diverse combinaties drie, vier of vijf ventielen in te drukken.  

Een buitenbeentje bij de koperblazers is dan de trombone: geen ventielen maar een verschuifbare buis. Trombonisten vinden het geweldig om die buis voor de lage noten heel lang te maken en stevig door te blazen. Om de trombone hoog te laten klinken, gaat het de andere kant op. Zo kort mogelijk dus. De naam ‘schuiftrombone’ omschrijft hem dus perfect.
Volledigheidshalve toch even meegeven dat er ook een ‘ventiel trombone’ bestaat maar die wordt nog maar zelden gebruikt.

Niet helemaal overtuigd door de koperblazers?

Geen probleem want ook de klanken van de saxofoonfamilie mogen bij een fanfare niet ontbreken. De sopraansaxofoon springt er qua vorm een beetje uit omdat hij (meestal) recht is terwijl de andere gebogen zijn. In volgorde van grootte volgen daarna de altsaxofoon, de tenorsaxofoon en de baritonsaxofoon.

Heel af en toe is er ook een bassaxofoon te zien maar omdat dat instrument en de muziek die er voor geschreven is, eerder zeldzaam zijn, zal je hem niet vaak tegenkomen.

Nog geen keuze kunnen maken? Lees dan zeker verder want misschien is de ‘laatste rij’ van de fanfare wel voor je weggelegd, een rij die speciaal voorbehouden wordt voor de slagwerkers, dames en heren die met stokjes en stokken slaan op allerlei trommels, bekkens, vellen, …

De basis wordt gevormd door het drumstel, de pauken en het melodisch slagwerk.

Daarnaast zijn er nog tal van kleine slaginstrumenten die zorgen voor de finishing touch: triangel, tamboerijn, conga’s en bongo’s, koebel, woodbloc, maracas, claves, chimes, …

Einde van het lijstje van instrumenten die wij voor jou in petto hebben.

Intussen overtuigd van je keuze? Prima. Laat het ons weten en we kijken hoe het verder kan.

Nog steeds last van keuzestress? Dat hoeft geen probleem te zijn want langskomen kan altijd. We nemen er dan jouw favoriete instrumenten bij en voor je het weet is die keuzestress helemaal verdwenen. Laat dus van je horen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb